welkomindex.html
projectenprojecten.html
foto’sfotos.html
beeldend werkcollages.html
contactcontact.html

Now You See Me, Now You Don’t

25 april - 30 mei 2015, Gallery Joey Ramone


De tentoonstelling "Now you see me, now you don't" is gebaseerd op materiaal verzameld gedurende een werk periode van twee maanden in Brooklyn NY (nov 2014- jan 2015). marjolijn kok begon het werk met cutouts in tweedehands boeken welke silhouetten, negatieve ruimtes creëerden. Hoewel het silhouette sinds de 18de eeuw de beste manier was om een lijkend portret van een geliefde voor een betaalbare prijs te laten maken, tegenwoordig wordt het silhouette anders gezien door de ontwikkeling van de fotografie waardoor portretten levensecht worden. Voor ons de cutout of het silhouette anonimiseerd de persoon in de foto and hij/zij wordt niemand en daardoor kan iedereen zijn.


Het werk speelt met Roland Barthes' concept 'punctum’. Barthes beschouwt punctum als een toevallig detail dat je de foto intrekt en zorgt voor een diepere relatie (je houdt van de foto in plaats van het te analyseren). De cutouts creëren bewust een nieuwe focus die het subject verbergen in plaats van te tonen en de focus verschuift naar de randen van de foto.


De beste manier om een stad te leren kennen is te wandelen , te dwalen. Voort bordurend op het concept punctum, marjolijn maakte het toevallige het centrale punt van vertrek. Door het onderzoek naar de negatieve ruimtes, het vergeten en het fantaseren over wat geweest kon zijn of nog tot bloei kan komen.

De focus verleggen en het ontwikkelen van scenario’s waarin de objecten die ons niet meer interesseren op de voorgrond treden. Bewegend tussen temporale en ruimtelijke contexten worden nieuwe betekenissen uitgevouwd. De geschiedenissen van anderen worden verweven met onszelf omdat de overblijfselen onderdeel kunnen zijn van iemands leven and zo onderdeel worden van ieders nu.


Alle beelden en teksten op deze site zijn het intellectueel eigendom van marjolijn kok of THE KOKRA FAMILY; zij zijn vrij te gebruiken onder de creative commons license.

publicaties tentoonstellingpublicaties.html
volgendeberlijn_2015.html
vorigemuseum.html